Regarding exemption u/s 54f


This query is : Resolved 

(Querist)
25 November 2016 An assessee individual sold a property and invested the sales proceeds in a flat, but since he was intending to gift that new flat to his son he directly purchased the new flat in the name of son. Whole of the purchase amount was paid by the assessee, the father. Is the assessee eligible to claim exemption u/s 54F?

26 November 2016 section 54F is a benefit section and no where it is mentioned that assessee should invest in his own name. Please refer Commissioner of Income Tax Vs Kamal Wahal . As there is no supreme court decision regarding this, we can rely on highpoint decision.

26 November 2016 Highcourt decision .

26 November 2016 Please refer other case laws pertaining to this section.

04 November 2021 To avoid any such future litigation, it is advisable to purchase the new property in joint name.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details