SCN u/s 144


This query is : Resolved 

13 September 2008 Ques 1 - Whether SCN under section 144 can be issued after the due date of filing ROI u/s 139(1)
OR
A.O. has to wait till the expiry of time limit of Sec.139(4) ?

Ques 2 - What will be the First date on which the A.O. can issue the SCN u/s 144 ?

Taxguy (Expert)
15 September 2008 Two years from the end of the Financial year.

Surrender (Expert)
27 December 2010 SCN u/s 144 has to be preceeded with notice u/s 142(1) and that has to be within time therefor !

04 April 2012 Section 144(1)(a) provides that if any person fails to make the return required under sub-section (1) of section 139 and has not made a return or a revised return under sub-section (4) or sub-section (5) of that section, the AO shall serve a notice on the assessee.

Accordingly, the AO has to wait for the expiry of the time specified u/s 139(4).


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now





Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details