Reverse charge mechanism


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
27 December 2013 Dear CCI Members,
I need to pay royalty charges to a statutory body , who shall pay the service tax under tax under reverse charge mechanism . we or the statutory body ? If it is we who need to pay service tax what is the percentage of payment ?

28 December 2013 In the instant case Statutory body shall raise an invoice on you.In case of reverse charge mechanism you shall pay 100% service tax.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
28 December 2013 Pay 100% to the statutory body or to the service tax department directly and file the service tax return.

28 December 2013 Pay 100% service tax to service tax department.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
30 December 2013 Thank you Annu Agarwal! Can you send me the link or any notification no stating the above facts.Since it is statutory body everything needs to be documented .

31 December 2013 Dear Sir
Please note:
1.why is royalty taxable:As per Section 66E(c).
2.When is reverse charge applicable:When the service provider ( in your case the statutory body) is located in a non-taxable territory and service receiver( that is you) are located in a taxable territory.
Refference:Point (B) Notification No.30/2012.
3.If the statutory body is located in India in taxable territory then you just need to pay the invoice value inclusive of service tax to that statutory body and not to the service tax authority.

Hope this helps.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details