Service tax- reverse charge

Under the system of reverse charge, Service tax is payable by the recipient of the service for specified services and for specified portion. Secondly, the exemption of 10 lakhs is available only for service providers. Then, question is, whether the service recipient is liable to pay tax under reverse charge system even if his taxable services does not exceed 10 Lakhs. If yes, there is further doubt that : whether a person, who is having activity of trading and is not providing any kind of service, will be liable to pay service tax on service received by him which is specified under reverse charge mechanism?

Please clarify. Thanx in advance. 

Replies (7)

there is no limit of 10 lakhs for service receiver in reverse charge mechanism. i dont know your 2nd question ,answer

 

i want to get update on this query

For your 1st query- there is no limit of 10 lakhs for service receiver. You will be covered under reverse charge without any monetary limit

For your 2nd query- The act talks about service receiver . Service receiver is a person who has the obligation to make the payment. I think the same will be covered under reverse charge.

Under the Reverse Charge Mechenism (RCM) the Service Receiver is given no Basic Exemption Limit and also not given any Exemption from paying his part of Service Tax Liablity.

No exemptions under reverse charge mechanism. The service receiver has to pay service tax for services covered under reverse charge mechanism. So, if a person receives such services, assessee has to get registered and make payment through cash( not cenvat credit) .

Dear Kaushal,

Service recipient is liable to pay the service tax under reverse charge system even if his taxable services does not exceed Rs.10 Lakhs. All the service recipient are liable to pay the service tax under the reverse charge system. For detail please refer the notification no. 15/2012 dt.17.03.2012 of Service Tax.

https://www.cbec.gov.in/ub1213/st15-2012.htm

Kaushal,

 

As per notification 33/2012 ST, exemption to small service providers of Rs 10 lakhs is available only for service providers. Hence Service receipient is required to pay tax from Rupee one.

 

Even though the service receipient does not have any taxable service, he needs to get registered as service receipient and pay the tax.

 

Natesh

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details