Service tax on extra courier charges collected

There is one query regarding the Implication of the service tax on the following situation:

we are exporting the goods in foreign and for instance the invoice is made showing the courier charges of Rs 100 and the courier charges paid to the agency is Rs 80 and Rs 20 are kept in our pocket.

During the year these type of transactions are very much material.

Is there any service tax on the amount of Rs 20 kept in our pocket?

Replies (4)

Hi Shweta,

 

Firstly, let me tell you that I am not very sure of the answer, because if we refer to the place of provision of services rules, 2012, the Rule 4 shall be applicable to such services [refer Education guide]. However, since, its an international transaction, various countries would be involved. Therefore, it could get covered under Rule 7 of hte PPSR. In which case, in case if a part of the activity is performed in India, would make the entire activity taxable in India.

 

So there is a possibility that the entire consideration of 100 would be taxable in your hands.

 

I would also like to invite my learned friends to comment on the taxability on international courier charges in terms of PPSR.

Scenario 1.

If such courier charges included in the export invoice only then it is a part and parcel of export of goods, hence no implicaiton under Service tax or Excise.

Scenario 2.

If the exporter raise the separate invoice to the courier charges , then the activity would fall under 3 of POP. as the service receiver is in abroad, hence not liable under service tax.

 

PLACE OF PROVISION GENERALLY - The place of provision of a service shall be the location of the recipient of service:

Provided that in case the location of the service receiver is not available in the ordinary course of business, the place of provision shall be the location of the provider of service.

 

Dear Venkat,

 

I think you have not read my earlier comments.

 

The goods are required to be made available to the courier agency, hence, such services are to be covered under Rule 4 of PPSR. This can also be seen in the examples given for Rule 4 of the PPSR.

 

Hence, the interpretation is needed indeed.

 

However, with respect to the Scenario 1, I agree with you. I forgot to comment on that.

Dear Venkat,

Will you please elaborte the scenario 1. What is the exact meaning of it?

"Scenario 1. If such courier charges included in the export invoice only then it is a part and parcel of export of goods, hence no implicaiton under Service tax or Excise."

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details