Income tax Deduction of GIFT or Payment for GIFT

Dear sir ,

My client is LIC Agent his income covered under Business or Professional

1) He gave Rs.200000/- Transfer to his Sister 's Daughter. and

2) He purchased Jwellery for Mother. This both are Avail Deduction for My client. he deducted in his Total Income?

please explain above two cases.

Regards,

Chandrakant Parmar
Replies (3)
Quick Summary
This discussion explores whether an LIC agent can claim income tax deductions for a £200,000 transfer to his sister's daughter and for jewellery purchased for his mother. The consensus is that gifts, whether in cash or kind, are generally not deductible as business expenses. While no additional tax may apply to these specific gifts, Section 56(2)(x) of the Income Tax Act might be relevant.

Gift given by cash or kind is not deductible as expense from taxable income.

You will not get any deductions however no any other tax applicable over gift to Mother and sister  ..........

Conditions of Sec 56(2) (x) is applicable.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details