Disallowance of expenditure due to TDS not deducted

If payment is not made within 45 days from the date of invoice and TDS is not deducted on credit basis. but ITC is claimed in GST for that invoice.

what is the consequence of it as per MSME and will the expenditure be disallowed?
Replies (1)

Under the MSME Act, the buyer will be liable to pay interest on the delayed payment & 43B of the Income Tax Act, 1961deductions are only allowed on an actual payment basis. But matter related TDS than is not deducted and deposited within the due date than 30% of the expenditure may be disallowed under Section 40(a)(ia).ITC on GST you will taken but paid within 180 days otherwise it will reverse with interest.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details