Can a foreign company pay dividend to Indian Tax Resident share holder via its 100% owned subsidiary

Indian citizen and tax resident is a shareholder in a foreign company. This foreign company is 100% owner of a company in India. There is a tri party agreement signed between the foreign company, Indian company and Indian citizen which says that Indian company will pay dividend to this Indian person as and when the foreign company releases it.

Is such release of dividend allowed? What is the income tax implication on Indian citizen and the Indian company.

Replies (1)
As per section 6 of IT act 1961, Indian resident is liable for global income and on top of that dividend is liable for tax in the hands of share holders since A.Y 21-22.
So based on this tax applicable as per his slab rates and dividend should form part of his total income.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details